Geschiedenis

De geschiedenis van Krav Maga begint in Hongarije en Tsjecho-Slowakije in de dertiger jaren van de vorige eeuw door Imre Lichtenfeld, ook wel bekend onder de hebreeuwse naam Imi Sde-Or.

Imi was een succesvol bokser en worstelaar. Hij hielp de joodse gemeenschap, in zijn woonplaats Bratislava, zich te beschermen tegen de opkomende nazi milities. Lichtenfeld realiseerde zich al snel dat zijn sporten weinig te doen hadden met de realiteit en zo begon hij een systeem van vaardigheden te ontwikkelen voor zelfverdediging in levensbedreigende situaties.

Na zijn aankomst in het Britse mandaatgebied Palestina in 1942 begon hij les te geven aan de joodse ondergrondse organisaties Haganah en Palmach. Bij het uitroepen van de staat Israel in 1948 werd Imi Chief Instructor Physical Training in het Israelische leger. In deze periode werd zijn systeem Krav Maga genoemd.

In 1964, op 54 jarige leeftijd, ging Imi uit de actieve dienst. Hij paste Krav Maga aan op de behoeftes van politie en gewone burgers. In samenwerking met het Ministerie van Onderwijs werden niet-militairen opgeleid tot instructeur zodat Krav Maga in Israel voor iedereen bereikbaar werd. In 1978 werd daarom ook de Israeli Krav Maga Association opgericht.

Na 1980 is er een internationale verspreiding van Krav Maga op gang gekomen nadat eerst de Main Training Center van de FBI en de New York Field Office van de FBI hun interesse hadden geuit bij door de VS reizende Israelische instructeurs. Hierna is begin jaren negentig de International Krav Maga Federation (IKMF) opgericht door Eyal Yanilov, Imi’s meest naaste leerling.

Op dit moment wordt Krav Maga in Israel onderwezen aan alle IDF soldaten inclusief alle Special Forces eenheden. Verder wordt Krav Maga gebruikt om de Israelische politie, Israelische geheime dienst en alle veiligheidsdivisies (Mossad, Shin Bet) te trainen.

Inmiddels wordt ook buiten Israel over de hele wereld, Krav Maga geleerd aan burgers, militairen, politie en veiligheidsdiensten. Voorbeelden hiervan zijn militairen en andere diensten van Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italie, Verenigde Staten, Polen, Zweden, Australie en Nieuw Zeeland.